Ако в отношенията с мъж, майка, приятел или колега, въпреки усилията ви, все още не се чувствате спокойни и разбрани, проверете дали нямате работа с манипулатор (или може би се разпознавате?).

🔸 Манипулаторът винаги отрича фактите, които не са му полезни. Той е толкова добър в отричането на очевидното, че започвате да се съмнявате в себе си.

Всеки здрав човек проверява своята визия за света с гледната точка на другите хора и това е хубаво. Ако изпитате мимолетно съмнение в себе си, манипулаторът майсторски ще обърне играта в негова полза.

🔸Няма съпричастност. Манипулаторът не може да се постави на вашето място (и като цяло на мястото на друг човек). Многократно се опитвате да обясните на партньора си как се чувствате, но в замяна получавате само празен поглед.  Постепенно започвате да осъзнавате, че няма смисъл да говорите за чувствата си, защото отговорът е само гняв, раздразнение или игнориране.

🔸Той подчертава вашите минали заблуди и пренебрегва своите. Ако манипулаторът закъснее с два часа, не мислете да го упреквате, защото той ще запомни всичките ви грешки, дори малки и списъкът ще бъде, повярвайте ми много впечатляващ.

Това са само три вида манипулатори. Има още много видове на манипулация – вина, страх, срам. Ако се научите да ги идентифицирате ще живеете един много по-спокоен живот.

Познавате ли такъв човек? Може би себе си? 🤔

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.